Vimmelskaft

= et gammelt borsving af træ

Vimmelskaft (Wikipedia)
Borsving.

Et borsving er formet som en krumtap med en brystplade i den ene ende og en borholder i den anden. Borsvinget kaldes også boresving, borestilling, drejebor, druebor, omslag, omslagsbor, skraldebor, skraldeborsving, spigerborskaft, svingbor, vimmel, vimmelbor og vimmelskaft.

Krumtappen har været kendt i Kina i omtrent 2000 år, mens vimmelskaftet først dukkede op i Europa engang i middelalderen. Det er at finde på gamle stik fra den tid, og er fundet under udgravning af borgen Halkær i Nørrejylland. Dateringen er ikke endeligt fastlagt – bortset fra at det er middelalderligt og ikke tidligere end slutningen af 1200-årene.

De første borsving blev muligvis fremstillet af naturgroede krøger. Men ret hurtigt fandt man ud af selv at forme dem i træ og forsyne dem med brystplade med hul, passende til en tap i svingets øverste ende. Det er et sådant der er fundet i Halkær.

Hvornår borsvinget blev forsynet med en fastsiddende knap, den såkaldte drue, i stedet for den løse brystplade, er endnu uvist, men nøjere undersøgelser i danske og udenlandske museer kan måske afsløre det.