Søm

= metalstykke med spids i den ene ende og et hoved i den anden. Anvendes til fastgørelse af trædele eller fastgørelse af andre andre bløde materialer. Fremstilles af jern, rustfrit stål, kobber eller messing. Kan overfladebehandles ved galvanisering eller lakering/maling.

Søm (Wikipedia)
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Søm (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Søm)

Et søm, der også kaldes spiger er en stiftformet, spidst objekt af metal, typisk stål, jern eller messing; messing benyttes af æstetiske hensyn, fordi metallet ikke ruster, eller fordi det ikke er magnetisk. De kan evt. være overtrukket med et lag zink som rustbeskyttelse. Dette kan enten ske ad galvanisk vej eller ved varmforzinkning (ukorrekt betegnet varmgalvainsering). Søm anvendes til at fastgøre ting med. Det kan f.eks. være træ mod træ eller træ mod beton. De længste søm er syvtommersøm, et ord der også er gået over i sproget i overført betydning – "slå noget fast med syvtommersøm" – at pointere noget med særlig vægt.

Stålsøm og dykker

Et søm fastgøres med en hammer eller en sømpistol drevet af elektricitet, trykluft eller en lille eksplosiv ladning. Et søm holder materialerne sammen ved hjælp materialets interne sammenhængningskraft og friktion. I nogle sammenhænge hamres sømmet igennem og en mindre del af spidsen bøjes ("vejnes"=vegnes) for at hindre sømmet i at "falde" ud igen.