Sadel

= tømmersamling mellem et skråtstillet stykke tømmer der skal ligge på tværs af et vandret stykke tømmer

Sadel (Wikipedia)
En engelsk sadel i dressurstil.

En sadel eller saddel er en støttende struktur i form af et sæde til en rytter eller anden belastning, der er fastgjort til et dyr ved hjælp af en gjord. Den mest almindelige slags er formgivet efter en hests ryg, men der findes også sadler formgivet efter kamelers og andre dyrs rygge.

Det vides ikke præcis, hvornår ryttere først begyndte at benytte nogen form for polstring eller beskyttelse, men et tæppe, der var vedhæftet en eller anden form for gjord, var sandsynligvis den oprindelige form for sadel, senere efterfulgt af mere omfattende polstrede designs. Sadler af massivt træ var en senere opfindelse.

Selvom tidlige formgivninger af stigbøjlen gik forud for opfindelsen af sadlen i massivt træ, så blev stigbøjlen i par, som er fastgjort til træsadlen, det sidste element i sadlen for at nå den grundlæggende form, som stadig anvendes i dag. I dag findes moderne sadler i en bred vifte af stilarter, som alle er formgivet til specifikke discipliner indenfor ridning, og kræver omhyggelig pasform for både rytter og hest. Korrekt sadelpleje kan forlænge levetiden for en sadel, ofte i årtier.